Έλεγχος Σακχαρώδη Διαβήτη

Έλεγχος

ΤΙ ΕΛΕΓΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

  1. Έλεγχο HbA1c (Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) κάθε 3 μήνες.
  2. Για να αποκλείσουμε τη νεφροπάθεια ελέγχουμε τα ούρα για παρουσία λευκώματος κάθε χρόνο αμέσως μετά τη διάγνωση για Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
  3. Για να αποκλείσουμε  βλάβη του εσωτερικού χιτώνα του οφθαλμού, δηλαδή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, πρέπει να γίνεται έλεγχος από οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο. Στο Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο μετά τη διάγνωση. Στο Σακχαρώδη διαβήτη. τύπου 1 μετά το έλεγχο που γίνεται κατά τη διάγνωση, ο επανέλεγχος γίνεται μετά από 5 χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον ο ασθενής έχει ηλικία τουλάχιστον 10 ετών. Ο έλεγχος μετά μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο.
  4. Έλεγχο για περιφερική νευροπάθεια και αρτηριοπάθεια μια φορά το χρόνο. Στα άτομα που έχουν αρτηριοπάθεια η και νευροπάθεια η εξέταση των κάτω άκρων πρέπει να γίνεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό.
  5. Σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο πρέπει να γίνεται μέτρηση του σωματικού βάρους και έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Επίσης εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.
Translate »