Διατροφή & Διαβήτης

Διατροφή & Διαβήτης

Ένα μεγάλο κομμάτι στην θεραπεία του διαβήτη είναι και η διατροφή και αυτό έχει σαν στόχο την καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση (καλύτερη ρύθμιση σακχάρου). Τα άτομα που είναι παχύσαρκα σωστό είναι να ακολουθήσουν δίαιτα και άσκηση για απώλεια βάρους (δίαιτα με χαμηλές θερμίδες).

The Runner

Τα άτομα που λαμβάνουν δισκία τα οποία προκαλούν υπογλυκαιμία ή λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την διατροφή τους για να αποφύγουμε τις υπογλυκαιμίες. Τα άτομα αυτά δεν πρέπει να παραλείπουν τα γεύματα τους και η αγωγή τους πρέπει να λαμβάνεται  στις σωστές ώρες.

Για τη σωστή διατροφή πρέπει να υπάρχει καθορισμένη ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Vegetables 1370980 Nevit

Οι Υδατάνθρακες να αποτελούν το 50%-60% των ημερήσιων θερμίδων, τα λίπη το 25%-30%  το κορεσμένο λίπος μόνο το 7%-10%. Προτιμούνται οι σύνθετοι υδατάνθρακες πλούσιοι σε φυτικές ίνες για να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρο αίματος γιατί απορροφούνται αργά. Συνήθως βρίσκονται σε τρόφιμα όπως είναι το ψωμί τα όσπρια τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως επίσης και στα λαχανικά. Η κοινή ζάχαρη καλό είναι να αποφεύγεται γιατί απορροφάται γρήγορα.

Από τα λιπαρά οξέα τα πιο υγιεινά είναι αυτά που συνήθως βρίσκονται στο ελαιόλαδο και αυτά είναι τα μονοακόρεστα. Τα κορεσμένα λίπη τα βρίσκομαι στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας το γάλα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα βρίσκομαι σε διάφορα σπορέλαια. Τα γνωστά σε όλους μας ω3 λιπαρά οξέα τα οποία ανήκουν στα πολυακόρεστα τα βρίσκομαι στα ψάρια  μειώνουν τα τριγλυκερίδια και καλό είναι να τα συμπεριλαμβάνομαι στο διαιτολόγιο μας εβδομαδιαία με την κατανάλωση ψαριών.

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες τις οποίες συναντούμε στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το τυρί αυτό που συστήνεται είναι το 15-20% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης με προϋπόθεση όμως το διαβητικό άτομο να έχει φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια προτείνεται η μείωση της πρόσληψης των πρωτεϊνών για να καθυστερήσουμε την περαιτέρω βλάβη της νεφρικής λειτουργίας.

Όσον αφορά το οινόπνευμα στις γυναίκες προτείνεται ένα ποτήρι κρασί την ημέρα ενώ στους άνδρες η κατανάλωση κρασιού μπορεί να φτάσει τα δυο ποτήρια ημερησίως.

Στην διατροφή του διαβητικού ατόμου πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών τις οποίες βρίσκουμε στα λαχανικά και στα φρούτα η οποίες είναι οι διαλυτές φυτικές ίνες και οι αδιάλυτες τις οποίες βρίσκουμε στα δημητριακά (ημικυτταρίνες και κυτταρίνη). Οι διαλυτές φυτικές ίνες μετά από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμες από τις αδιάλυτες γιατί μπορούν να μειώσουν τα λιπίδια του αίματος και επίσης βοηθούν στη μείωση των σακχάρων αίματος μετά από τα γεύματα.

Επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει το διαβητικό άτομο είναι η ποσότητα του αλατιού που μπορεί να καταναλώσει και αυτή είναι ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει στα άτομα που εκτός από το διαβήτη παρουσιάζουν νεφρική ανεπάρκεια ή υπέρταση.

Translate »