Διαβητική Νευροπάθεια

Διαβητική Νευροπάθεια

Η νευροπάθεια είναι η βλάβη των νεύρων και εμφανίζεται σαν επιπλοκή στον Διαβήτη Τύπου 1 και Διαβήτη Τύπου 2.

Για την ανάπτυξη της Διαβητικής νευροπάθειας σημαντικό ρόλο παίζει η κακή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.Επίσης άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την δημιουργία της Διαβητικής Νευροπάθειας είναι η υπέρταση, τα αυξημένα λιπίδια αίματος και το κάπνισμα.

Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής;

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με νευροπάθεια από το Διαβήτη μπορεί να μη παρουσιάσει συμπτώματα.Από τα συμπτώματα όμως που μπορεί να παρουσιάσει ο ασθενής είναι οι κράμπες, το καυστικό άλγος, τα μυρμηγκιάσματα, οι αιμωδίες, ο πόνος, η παραισθησία δηλαδή η αίσθηση τσιμπήματος από βελόνι, υπεραισθησίες (δηλ . αυξημένη ευαισθησία σε μη επώδυνα ερεθίσματα όπως είναι η αφή και η θερμοκρασία). Τα συμπτώματα αυτά εντοπίζονται κυρίως στα πόδια και πολύ αργότερα στα χέρια και βραχίωνες. Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει στο πόδι ερυθρότητα, θερμότητα, το πόδι να παρουσιάζει ρωγμές και ξηροδερμία, επίσης μπορεί να παρουσιάζει παραμορφώσεις όπως σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή να προβάλλονται οι κεφαλές των μεταταρσίων.Επίσης μπορεί να υπάρξει μετακίνηση του υποδόριου λίπους από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς την βάση των δακτύλων. Η ξηροδερμία σε συνδυασμό με τις αυξημένες πιέσεις στα πέλματα έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία υπερκερατώσεων και στη συνέχεια αυτές μπορούν να προκαλέσουν εξελκώσεις στα πόδια. Για την εμφάνιση ελκών στα πόδια σημαντικό ρόλο παίζει η απώλεια αισθητικότητας και η περιφερική αρτηριοπάθεια σε συνδυασμό με τραυματισμό.

Όσο αφορά στη διάγνωση της νευροπάθειας πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε άλλες αιτίες νευροπάθειας εκτός από το διαβήτη.Χρησιμοποιούμαι το δείκτη νευρολογικής ανικανότητας για εκτίμηση της νευροπάθειας και καταγράφουμε συμπτώματα και σημεία που παρουσιάζονται στους διαβητικούς ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια.

Τα όργανα που χρησιμοποιούμε για την μελέτη της νευροπάθειας είναι:

1.Το διαπασών 128 Hz για την αντίληψη παλαισθησίας,
2.Το μονοϊνίδιο (monofilament) των Semmes-Weinstein.
3.To βιοθεσιόμετρο για την δοκιμασία αντίληψης της δόνησης,
4.Το Neuropad test το οποίο είναι ένα διαδερμικό επίθεμα το οποίο μετρά την υγρασία του δέρματος στο πέλμα των διαβητικών.
5.Έλεγχος θερμοκρασίας στη ράχη του ποδιού με τη χρήση δυο ράβδων που να έχουν διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ θερμού και ψυχρού.

Για τη θεραπεία της επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα για ανακούφιση των συμπτωμάτων αρχίζοντας με απλά αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντιεπιληπτικά, τρικυκλικά αντικαταθληπτικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης. αναστολείς της αναγωγάσης της αλδόζης και τοπικές θεραπείες.

Translate »