Διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτης

Διάγνωση

Πώς τίθεται η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη;

1.Σάκχαρο πλάσματος νηστείας [όχι από το δάχτυλο άλλα από φλέβα] μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών μεγαλύτερο η ίσο με 126 mg/dl σε δυο μετρήσεις.

ή

2.Τυχαίο σάκχαρο πλάσματος μεγαλύτερο η ίσο με 200 mg/dl οποιαδήποτε ώρα του 24-ώρου,άσχετα από τη λήψη τροφής με ταυτόχρονη παρουσία των συμπτωμάτων του διαβήτη που είναι η πολυουρία,η πολυδιψία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

ή

3.Σάκχαρο πλάσματος μεγαλύτερο η ίσο με 200 mg/dl δυο ώρες μετά τη χορήγηση 75γρ. άνυδρης γλυκόζης από το στόμα.

Πρόσφατα με οδηγίες της Αμερικάνικης Διαβητολογικό Εταιρείας (ADA) στα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη είναι και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη με τιμές μεγαλύτερες η ίσες με 6.5% εφόσον το test γίνεται με τη μέθοδο NGSP.

Τί είναι η καμπύλη σακχάρου;

Η καμπύλη σακχάρου αλλιώς η δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη είναι μια μέθοδος που μας δείχνει αν το άτομο που ελέγχουμε πάσχει από διαβήτη,αν υπάρχει διαταραχή στο σάκχαρο όποτε πρέπει να λάβει κάποια μετρά ,η αν είναι φυσιολογική.

Πως γίνεται η καμπύλη σακχάρου?

Το άτομο που θα κάνει τη δοκιμασία για τρεις συνεχόμενες μέρες πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων (150γρ. υδατάνθρακες ημερησίως). Το βράδυ πριν την εξέταση με το δείπνο πρέπει να λάβει 30-50γρ.υδατ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας πρέπει να βρίσκεται στο ιατρείο και να είναι καθιστός. Το πρωί της δοκιμασίας ο καφές ,το κάπνισμα η άλλα αφεψήματα δεν επιτρέπονται. Μετά τη λήψη του πρώτου δείγματος γλυκόζης νηστείας ο εξεταζόμενος λαμβάνει 75γρ άνυδρης γλυκόζης διαλυμένης σε 250ml νερού σε διάρκεια 5 λεπτών. Δείγμα αίματος λαμβάνεται και στις δυο ώρες μετά τη φόρτιση.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση της καμπύλης σακχάρου;

  • Αν η γλυκόζη πλάσματος δυο ώρες μετά τα 75γρ είναι κάτω από 140 mg/dl τότε θεωρείται φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη.
  • Αν η γλυκόζη πλάσματος δυο ώρες μετά τα 75γρ είναι μεταξύ 140-199mg/dl τότε θεωρείται διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (Impaired Glucose Tolerance, IGT).
    Αν η γλυκόζη πλάσματος δυο ώρες μετά τα 75γρ είναι μεγαλύτερη η ίση με 200 mg/dl τότε είναι σακχαρώδης διαβήτης.
  • Γενικά όταν η γλυκόζη πλάσματος νηστείας είναι κάτω από 100 mg/dl θεωρείται φυσιολογική. Οταν η γλυκόζης πλάσματος νηστείας είναι μεταξύ 100-125 mg/dl θεωρείται διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας (Impaired Fasting Glucose, IFG).

Αν το άτομο με φυσιολογική καμπύλη σακχάρου αν έχει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον (πχ οικογενειακό ιστορικό,ηλικία πάνω από 45 έτη,δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25,διαβήτη κύησης) μπορεί να επαναλάβει τη καμπύλη σε χρονικό διάστημα 1-3 ετών.

Αν η καμπύλη σακχάρου είναι διαταραγμένη (IGT) τότε θα συστήσουμε την εφαρμογή διαιτητικών μέτρων για να καθυστερήσουμε την εκδήλωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν η καμπύλη σακχάρου είναι παθολογική τότε αρχίζουμε θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα και άσκηση για να σταματήσουμε την εξέλιξη των επιπλοκών.

Translate »